Wat is het en wat kan het

Echografie
bij de bekkenfysio

Echografie is een veilige en niet-invasieve techniek die steeds vaker wordt ingezet in de bekkenfysiotherapie. Het stelt de fysiotherapeut in staat om beelden te maken van de spieren, organen en weefsels in en rondom het bekken. Met behulp van geluidsgolven worden gedetailleerde beelden van de bekkenbodem en omliggende structuren weergegeven op een scherm. Dit biedt waardevolle informatie die kan helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het bepalen van een gericht behandelplan.

En hoe werkt het

Wat is echografie

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven die door de huid heen reizen en terugkaatsen van de interne structuren in het lichaam. Deze weerkaatste geluidsgolven worden omgezet in beelden die door de bekkenfysiotherapeut kunnen worden geïnterpreteerd. Het is pijnloos en vereist geen injecties of chirurgische ingrepen.

Waarom echografie bij

bekkenfysiotherapie

Bij bekkenfysiotherapie wordt echografie ingezet om de werking van de bekkenbodemspieren, de organen en de omliggende structuren in beeld te brengen. Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij de behandeling van:

Bekkenbodemdisfunctie
Problemen zoals urine-incontinentie, prolaps of pijnklachten.

Spier- en weefselproblemen
Zoals zwakte, overactiviteit of spanning in de bekkenbodemspieren.

Revalidatie na bevalling of chirurgie
Om de herstelfase te monitoren en te begeleiden.

Bevindingen in beeld brengen
Zoals het meten van spieractiviteit tijdens specifieke oefeningen of bewegingen.

De echografie helpt bij het visualiseren van wat er in het lichaam gebeurt tijdens een behandeling, waardoor je als patiënt en fysiotherapeut een beter begrip krijgt van het proces. Dit maakt de therapie vaak effectiever en specifieker.

Hoe verloopt een

Echografie-onderzoek

Een echografie-onderzoek bij de bekkenfysiotherapeut duurt meestal tussen de 15 en 30 minuten. Je ligt op een behandeltafel, waarbij een dunne gel op het gebied van de bekkenbodem wordt aangebracht. De fysiotherapeut beweegt vervolgens een echografieapparaat over je huid om beelden te maken. Het onderzoek is pijnloos en kan in sommige gevallen zelfs als ontspannend worden ervaren.

De bekkenfysiotherapeut voldoet aan de meest recente norm voor hygiënisch en zorgvuldig handelen, die de NVFB heeft voorgeschreven, zijnde de Richtlijn voor het hygiënisch werken in het bekkenbodemgebied (KNGF/NVFB) en Hygiënemaatregelen bij echografisch onderzoek en TEE (www.wip.nl). 

Echografie helpt met:

  • Een beter inzicht in de werking van je bekkenbodemspieren
  • De voortgang van je behandeling en revalidatie te monitoren
  • Gerichte oefeningen of behandelingen op maat aan te passen
  • Jouw specifieke klachten sneller te begrijpen en gericht aan te pakken

Echografie biedt de bekkenfysiotherapeut direct inzicht in je lichaam, waardoor je niet alleen vertrouwt op je symptomen en ervaringen, maar ook op objectieve beelden. Dit zorgt voor een nauwkeuriger behandelplan, waarbij het vertrouwen tussen jou en je behandelaar toeneemt.